Nikogo nie dziwi, gdy robiąc poranne zakupy ma możliwość wyboru z kilkunastu odmian jabłek, a każda z nich smakuje inaczej, różni się też od siebie wyglądem. Często jest również tak, że te rzadkie odmiany są zdecydowanie droższe. Podobnie jest z kawowcem – przystosował się on do zmian klimatu, chorób i pasożytów, krzyżując się i tworząc nowe odmiany. Każda z tych odmian ( ang. varietal ) wniosła także nowe nuty smakowe w bogaty świat kawy. Dziś kilka słów o najpopularniejszych z nich.
Typica – odmiana „matka” na podstawie której tworzyły się mutacje nowych odmian. Owoc tej odmiany jest przeważnie czerwony, a samo ziarno daje wysoką jakość naparu, „czystość” w smaku i pełne body.

Bourbon – naturalna mutacja odmiany Typica. Występuje w kolorze czerwonym, żółtym a nawet pomarańczowym. Jeden z najpopularniejszych varietali. Wymagający w uprawie, aczkolwiek wart dołożonych starań, gdyż uzyskuje się z niego słodkie i kompleksowe napary.

Caturra – mutacja bourbonu odkryta w 1937 roku w Brazylii. Odmiana popularna w Kolumbii i centralnej Ameryce. Charakteryzuje się przyjemną kwasowością.
Catuai – hybryda caturry i mundo novo stworzona w Instituto Agronomicodo Campinas w Brazylii. Połączono najlepsze cechy obu odmian aby otrzymać odmianę o dużych plonach u wysokiej wytrzymałości.

SL-28 – odmiana stworzona w latach 30 XX wieku w Kenii. Ziarno charakteryzuje się znaczną owocowością, często kojarzoną z czarną porzeczką. Bardzo często ziarna łączone są z odmianą SL-34 również odkrytą w Kenii o zbliżonych zaletach smakowych.
Gesha – aktualnie najbardziej pożądane ziarno wśród baristów. Kojarzone z Panamą, aczkolwiek mówi się, że oryginalnie pochodzi z Etiopii. Charakteryzuje się wysokim aromatem kwiatowym i znaczną słodyczą. Odmiana ta popularność zdobyła niespełna 15 lat temu i od tej pory próbuje się ją hodować również w innych krajach.

Pacamara – ziarno pochodzące z krzyżówki z Maragogype, przez co charakteryzuje się równie dużymi rozmiarami. Przewodnie smaki tej odmiany to kwiaty i cytrusy.

Powyżej wymienione odmiany to zaledwie wierzchołek bogactwa botanicznego kawowca. Co jakiś czas dochodzą nas pogłoski o odkryciu nowych. Nie czekajcie więc ani chwili dłużej – próbujcie i odkrywajcie!:) Czołem!
Czołem, jestem Aga. Na co dzień baristka w jednym z poznańskich barów kawowych. Zafascynowana tematyką cuppingów, sensoryką i obróbką kawy. Prywatnie równie wielka fanka fotografii i tatuażu. Staram się przedstawiać kawowy świat w sposób przystępny dla każdego kawopijcy.
Aga @Krukavvka