Jak zrobić cold brew? Czy kupić od Etno Cafe?

Cold brew, czyli w wolnym tłumaczeniu – zimne parzenie. Brzmi jak oksymoron? No wiesz – suchy deszcz, albo gorący lód

Co to jest cold brew?

To inaczej kawa parzona na zimno. Albo herbata. Jak wolisz.

Czy cold brew to inaczej ice coffee? Otóż nie. To zupełnie dwie różne kawy. Ice coffee to napój często spotykany w kawiarniach, cieszący się zainteresowaniem szczególnie latem i w upalne dni. To po prostu kawa – zwykle espresso, do której dodane zostały kostki lodu i zimne mleko. Najczęściej podawana jest w wysokiej szklance z kulkami lodów i bitą śmietaną. Prawdziwa bomba… kaloryczna 😉 są oczywiście fani takich napojów, są i zwolennicy frappe – tu do espresso dodaje się wody, zimnego mleka i kostki lodu – całość wstrząśnięta (nie zmieszana 😉 ) doskonale gasi pragnienie.

Czy frappe to cold brew? No nie.

Cold brew to kawa parzona na zimno. Co to znaczy? do parzenia używasz wody o temperaturze pokojowej, albo zimniejszej. Zmielone ziarna kawy zalewasz wodą, odstawiasz na kilka – kilkanaście godzin i… gotowe! 😉

Nie ma jednego przepisu na cold brew. Możesz śmiało eksperymentować.

Jak zrobić cold brew?

Kawę na zimno możesz zaparzyć w zwykłym słoiku (choć nie polecamy słoika po kiszonych ogórkach;) ). Może z zastrzeżeniem – zwykłym, dokładnie umytym i pozbawionym wszelkich zapachów słoiku. Dlaczego? Bo kawa uwielbia pochłaniać inne zapachy!

A jeżeli nie chcesz zalewać kawy w słoiku i bawić się w odcedzanie przez gazę? Jest super sprzęt, którego nie powstydzisz się postawić przed gośćmi;) dedykowany do cold brew coffee – butelki japońskiej marki Hario (japońska, czytaj ‘dobra jakość’):

Butelka do cold brew od Hario

Jaka kawa do cold brew?

Teraz weź kawę, najlepiej dedykowaną do metod alternatywnych, jasno paloną, afrykańską, żeby otrzymać bardziej owocowy, orzeźwiający smak. Którą konkretnie?

Np. tę:

kawa yirgacheffe z owocowymi nutami – idealna na zimno

Albo taką:

kawa Ethiopia Welena o słodko cytrusowych nutach

w każdym razie wybierz kawę z tego działu: kaw do metod przelewowych:

https://www.cafeport.pl/category/kawa-kawa-do-dripa

Ale nie musisz się tego sztywno trzymać. Eksperymentuj. Tylko tak dowiesz się, jaką kawę lubisz najbardziej!

Cold brew przepis

  • Kawę zmiel dosyć grubo. Co to znaczy? Na grubszy piasek.
  • Ile kawy do cold brew? 70 gramów.
  • Zalej 1 litrem czystej, zimnej wody.
  • Odłóż do lodówki na około 10-12 godzin.

Czyli zrób to wieczorem, żeby rano móc zabrać cold brew i pochwalić się koleżankom w pracy. A przede wszystkim delektować się jej pysznym smakiem.

Dokładniejsza instrukcję parzenia cold brew naszej zaprzyjaźnionej baristki Agnieszki przeczytasz tutaj: http://blog.cafeport.pl/naturalny-napoj-energetyczny-cold-brew/

I znajdziesz tam też przepis na inne orzeźwiające napoje na bazie cold brew właśnie. Idealne na nadchodzące lato!

Cold brew smakuje wyśmienicie w ogrodzie 🙂

Dlaczego warto parzyć cold brew?

Po co tyle zachodu? Otóż Twoja cierpliwość kilkugodzinnego parzenia kawy zostanie nagrodzona efektem takim:

Otrzymasz kawę pozbawioną charakterystycznej goryczki i wysokiej kwasowości. Będzie ona delikatniejsza – bardziej przypomina nawet herbatę, czy ice tea, niż klasyczną kawę. Jest słodsza, czystsza w smaku i łagodniejsza dla żołądka. I co ważne – ma więcej kofeiny niż tradycyjnie parzona kawa!

Cold brew od Etno Cafe

A jeżeli naprawdę nie masz czasu i ochoty na to całe mielenie, przelewanie, czekanie… z pomocą przychodzi palarnia Etno Cafe ze swoimi buteleczkami Cold Brew.

Cold Brew powstaje w największym w Europie browarze kawowym Etno Cafe (i pierwszym w Polsce). Oczywiście bez użycia ciepłej wody. Kawa jest zalewana wodą o temperaturze kilku stopni i tak w niej czeka kilkanaście, kilkadziesiąt godzin, oddając to, co w ziarnach najlepsze. Następuje tzw. maceracja.

Co dalej? Kawa nalewana jest do szklanych buteleczek. I już jest gotowa do spożycia J

Najlepiej smakuje schłodzona, ale w temperaturze pokojowej też jest niezła.

Możesz pić prosto z buteleczki, albo z kieliszka z kostką lodu! 🙂

Dla kogo cold brew?

Cold Brew Coffee to orzeźwiający napój, który sprawdzi się przy wielu okazjach. Polecamy go:

  • na długą trasę – zawiera 75,4 mg kofeiny na 100 ml, czyli więcej, niż standardowy napój energetyczny;
  • na zdrowe pobudzenie – zawiera tylko naturalne składniki;
  • na niemoc twórczą – kofeina przedłuża zdolność koncentracji;
  • na odzyskanie sił po treningu – kofeina wzmaga przepływ krwi przez mięśnie i ułatwia transport tlenu;
  • na dobrą imprezę – aby bezalkoholowo przetrwać noc 😉
  • na sesję egzaminacyjną – wydłuża wydolność umysłową;
  • dla wrażliwych żołądków;
  • jako baza lub dodatek do drinków;
  • dla poszukiwaczy nowych smaków – dzięki maceracji zachowany jest pełen smak naturalnych aromatów kawy.

Czy warto pić cold brew? Jeżeli potrzebujesz orzeźwienia i pobudzenia, sprawdzi się na pewno.

Czy lepiej kupić gotowe cold brew, czy przygotować napój samemu? Obie opcje są dobre. Jeżeli potrzebujesz większej ilości kawy, na pewno warto przygotować ją w domu. Buteleczka od Etno Cafe to superalternatywa do innych kaw, którą kupisz w dobrych kawiarniach i oczywiście u nas w sklepie, kiedy klikniesz w ten link:
https://www.cafeport.pl/cold-brew-etno-cafe-butelka-200-ml.html

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.