Jeżeli chodzi o kawę i wysokość upraw obowiązuje jedna naczelna zasada – im wyżej, tym lepiej!
Kawowce to krzewy bardzo wybredne.. Lubią gleby urodzajne i nie za mokre; miejsca zacienione i umiarkowane deszcze. W zerowej temperaturze roślina umiera, ale upałów też nie cierpi. Optymalna temperatura to 13-30 stopni Celsjusza – wyższa dla robusty, ciut niższa w przypadku arabiki.
Kawowce znalazły optymalne warunki rozwoju w tzw. pasie kawy (the Coffee Belt/ the Bean Belt), który rozciąga się w pasie pomiędzy zwrotnikami Raka i Koziorożca. Tu, w subtropikalnym i tropikalnym klimacie wydają najlepsze owoce.
Nie tylko warunki klimatyczne i gleba mają wpływ na rozwój roślin.
Wysokość, na której znajduje się plantacja kawowców w znacznym stopniu przyczynia się do jakości oraz profilu smakowego, którym będzie się charakteryzować pozyskane ziarno.
Generalnie plantacje kawy uprawianej na szerszą skalę spotyka się na wysokościach od 0 do 2.500 m n.p.m. Wyżej uprawa jest już zbyt uciążliwa, a przez to mało opłacalna.
Na plantacjach wyżynnych kawowce znajdują idealne warunki do rozwoju. Średnia temperatura powietrza wynosi tu około 20 stopni Celsjusza. Panuje duże nasłonecznienie i umiarkowane opady. Niższe temperatury zapewniają wolniejszy cykl wzrostu kawowca, a co za tym idzie dłuższy jest czas rozwoju owoców. Ten dłuższy proces dojrzewania ziaren sprawia, że wytwarzające się złożone cukry zdążą nadać kawie głębszy, bardziej wyrafinowany smak. Mniejsza ilość opadów na dużych wysokościach również zmniejsza ilość wody w owocach, co powoduje dalsze ‘stężenie smaków’ – czyli profil smakowy kawy staje się bardziej wyraźny i charakterystyczny. Poza tym trudniejsze warunki rozwoju na dużych wysokościach niekorzystnie wpływają także na wszelkie szkodniki, czy pleśnie, więc jest mniejsze prawdopodobieństwo, że kawę zaatakują szkodniki.
Ziarna kaw uprawianych na dużych wysokościach są twardsze i mniej porowate od kaw z plantacji nizinnych. Są one też z reguły bardziej kwaskowate i aromatyczne.
Od zasady ‘im wyżej, tym lepiej’ istnieją oczywiście wyjątki. Najbardziej godnym uwagi wyjątkiem jest Hawajska Kona oraz kawa zacieniana. Hawaje leżą tak daleko na północ od równika, że pomimo małej wysokości (150-750 m n.p.m.) kawa nie ustępuje pod względem walorów smakowych kawom wyżynnym. Plantacje zacieniane również stwarzają dobre warunki rozwoju najlepszym kawom… ale to już tematy, które poruszymy w kolejnych artykułach.
Nie można zatem z góry zakładać, że plantacje nizinne rodzą gorsze jakościowo ziarno. Plantacje te są położone na wysokości do 900 m n.p.m. Temperatura powietrza tu panująca to średnio 25 stopni Celsjusza. Wilgotność powietrza jest duża. Są to dobre warunki do wzrostu (nie tylko kawy, ale i pasożytów!), ale przez to kawowce dojrzewają zbyt szybko i cenne komponenty smakowe nie zdążą się w pełni rozwinąć.
Wysokość plantacji ma nie tylko wpływ na jakość ziarna, ale także na jego smak. Oczywiście smak kawy zależy od wielu czynników, jednak przyjmuje się, że w zależności od wysokości upraw kawę charakteryzują:
Analizując powyższy graf łatwo dojść do wniosku, że aby wypić filiżankę naprawdę dobrej, aromatycznej kawy, lepiej nie sięgać po tę, która uprawiana była na wysokości poniżej 900 m n.p.m. A jak szybko znaleźć tę z plantacji wyżynnych? W cafeport.pl jest to bardzo proste. Kawy z upraw wyżynnych oznaczyliśmy znakiem:
Szukaj go w opisie kawy, albo wybierając kawę na stronie cafeport.pl zastosuj filtr: Najlepsze cechy=> uprawa wyżynna.
A jeżeli chcesz wiedzieć, która z kaw dostępnych w naszym sklepie pochodzi z najwyżej położonej plantacji, podpowiadamy:
Koniecznie spróbuj!