Czy przechowywanie kawy ma znaczenie?

Rozpoczęcie dnia od filiżanki aromatycznej kawy dla wielu osób jest nieodłącznym rytuałem, bez którego nie wyobrażają sobie poranka. Świeżo zmielona, aromatyczna kawa jest nie tylko idealnym zastrzykiem energii, ale również przyjemnością, na którą każdy z nas może sobie pozwolić.

Wiele osób nie wie gdzie i w jaki sposób przechowywać kawę. Podpowiemy Wam co zrobić, aby ziarna jak najdłużej zachowały piękny aromat i wszystkie walory smakowe.

Najdłużej zachowują świeżość niezmielone ziarna kawy, które idealnie, jeśli będziemy przechowywać w miejscu suchym, chłodnym i bez dostępu światła. Wbrew obiegowej opinii lodówka nie jest do tego odpowiednim miejscem! Niska temperatura niszczy olejki eteryczne zawarte w ziarnach, więc aromat dość szybko się ulotni. Nawet najlepsza kawa ziarnista bardzo łatwo absorbuje zapachy i po kilku dniach przechowywania w lodówce jej walory smakowe będą dalekie od oczekiwanych.

Kawy ziarnistej nie przesypujemy z fabrycznych opakowań do słoików i metalowych puszek, ale zamykamy oryginalne opakowanie z kawą – najlepiej za pomocą specjalnej klamry i dopiero całość umieszczamy w pojemniku próżniowym. Ten sposób przechowywania zapewni ziarnom aromat i świeżość na wiele tygodni.

Miel kawę tuż przed jej zaparzeniem.

Wiele ekspresów ciśnieniowych posiada wbudowane młynki. Unikajmy jednak mielenia kawy „na zapas” i przechowywania niezmielonych ziaren w pojemnikach wbudowanych w ekspresach. Najintensywniejszy aromat świeżo zmielona kawa posiada jedynie przez godzinę, dlatego mielmy ziarna kawy tuż przed podaniem, w niewielkich porcjach. Jeśli już została zmielona większa jej ilość, zamykamy ją w szczelnym i hermetycznym pojemniku tuż po zmieleniu.

Odpowiednio przechowywane ziarna kawy na długo pozostaną świeże, a każda kawa z nich przygotowana będzie posiadała piękny aromat i niepowtarzalny smak.

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz