W polskich kawiarniach coraz częściej możemy spotkać się z alternatywnymi metodami parzenia kawy. Również sklepy internetowe z kawą zachęcają nas do kupna przeróżnych akcesoriów, a tych na rynku nie brakuje i z pewnością, patrząc na rosnącą popularność alternatyw, będzie ich coraz więcej… Jeżeli dopiero zaczynasz przygodę z alternatywnymi metodami parzenia kawy, albo używasz ich od dawna, ale może trochę 'z przypadku’, poniżej znajdziesz mały przegląd, który z pewnością pomoże przy wyborze właściwego urządzenia.
Jak nie zginąć wśród alternatyw podpowiada Basia:
Niejeden z nas wpadł pewnie któregoś pięknego dnia na genialny pomysł: „Nie chcę tylko PIĆ KAWY z metod alternatywnych, ja chcę PARZYĆ KAWĘ metodami alternatywnymi!” No i się zaczyna… Od czego zacząć? Co kupić? Co się dla mnie nadaje najlepiej? Szukanie opinii, recenzji, porad i liczenie na to, że odpowiedź sama się pojawi… Postaram się dzisiaj sprawić, że całe to alternatywne szaleństwo stanie się nieco jaśniejsze.
Zacznijmy od tego, że mamy wiele sposobów parzenia kawy w domu: metody przelewowe, przeciskowe, ciśnieniowe itd. Na samym starcie musimy zastanowić się, czego oczekujemy od naparu i w jakiej formie chcemy go pić. Jeśli naszym celem jest espresso, lub kawa z mlekiem, to zdecydowanie powinniśmy skierować swoją uwagę na kawiarkę, Aeropress, czy French Press. Jeśli wolimy kawy czarne, intensywne i gęste w smaku, to poza trzema wymienionymi pozycjami, świetnie sprawdzą się też drippery typu: Clever dripper czy American Press. Bezmleczne, charakterne napary otrzymamy z drippów, takich jak Chomka Rozeta. Kawy bardzo wyraziste, ale też dość łagodne w odczuciu, zaparzymy w Hario v60. Najczystszy i najdelikatniejszy napar wychodzi z zaparzacza Chemex.
To teraz po kolei:
Kawiarka – jest to urządzenie działające pod ciśnieniem. Dobrze zaparzony napar, do złudzenia może przypominać espresso. Świetnie sprawdza się jako mała czarna, jak i baza pod kawy z mlekiem.
Aeropress – tak zwana strzykawka do kawy. Bardzo uniwersalny przyrząd, który pozwoli nam zaparzyć zarówno espresso, jak i delikatniejszą czarną kawę. Odpowiednio zaparzony napar może doskonale współgrać z mlekiem.
French Press – jest wielofunkcyjnym urządzeniem, ponieważ poza parzeniem kawy, możemy także przygotować w nim Cascarę, herbatę oraz spienić mleko! Jest bardzo prosty w obsłudze i świetnie sprawdza się w eksperymentach z różnymi rodzajami ziaren.
Clever dripper – jest trochę jak połączenie French Pressa z dripperem. Poza faktem, że używa się w nim papierowego filtra i przelewowo parzy kawę, ma on również blokadę, która zatrzymuje wodę w środku i pozwala na dłuższą ekstrakcję. Napary przygotowane w Cleverze mogą być bardzo różnorodne, wszystko zależy od receptury i ziarna. Od intensywnych, gęstych w smaku kaw, po łagodniejsze, ale wyraziste.
American Press – jest to świeże na rynku kawowym urządzenie do parzenia kawy. W zależności od receptury i rodzaju ziarna można otrzymać napary zbliżone do espresso, czy lżejsze kawy, idące w kierunku przelewów.
Dripper Rozeta od Chomka – jest to nowy na rynku stożkowy dripper, o urzekającym kształcie przypominającym gwiazdę. Dzięki swojej budowie i specjalnie dedykowanym filtrze o mniejszej przepuszczalności, ekstrakcja trwa nieco dłużej i jest bardzo równa. Wszystkie te czynniki wpływają na wyrazistość naparu i chęć eksperymentowania.
Hario v60 – najbardziej popularny na rynku stożkowy dripper ze spiralnymi żłobieniami na ściankach. Jego budowa sprawia, że kawy są wyraziste i pełne, ale zarazem delikatne w smaku.
Chemex – pięknie wyglądające urządzenie, które jest serwerem po zaparzeniu kawy. Dzięki swojej budowie i dedykowanych filtrach o zmniejszonej przepuszczalności, ekstrakcja jest wydłużona i bardzo równa. Filtr sprawia, że większość substancji nierozpuszczalnych osadza się na nim i nie przedostaje się do kawy. W smaku uzyskujemy delikatny, czysty, wyrazisty i nieco herbaciany napar.
Mam nadzieję, że nieco ułatwi Wam to wybór sprzętu. Pamiętajcie jednak, że to dopiero pierwszy krok w dalszych poszukiwaniach i wspaniałych odkryciach kawowych. Następnym jest znalezienie odpowiednich ziaren kawy (zarówno jeżeli chodzi o regiony pochodzenia, jak i profile palenia ziaren).
Jeżeli chodzi o profil palenia, to kawy jasno i średnio palone, najlepiej sprawdzą się w metodach alternatywnych, szczególnie w drippach, chemexie, czy aeropressie. Ciemne palenie odnajdzie się głównie w kawiarce.
Jeżeli chodzi o regiony uprawy kawowca, to pamiętajmy, że pochodzenie ziarna ma ogromny wpływ na smak naparu. Najbardziej charakterystyczne aromaty i smaki, jakich możemy się spodziewać w zależności od kontynentu, z którego przybywa ziarno, to:
- Afryka – kwiaty, owoce czerwone i pestkowe cytrusy,
- Ameryka Środkowa i Południowa – orzechy, kakao, czekolada,
- Azja – ziemistość, przyprawy.
Poza pochodzeniem, duży wpływ ma również sposób w jaki obrabiana jest wisienka kawowca. Ziarno poddane obróbce metodą mokrą, to tak zwana kawa myta. Dzięki długiemu kontaktowi z wodą i procesowi fermentacji, napar ma zaznaczoną przyjemną kwasowość, lżejsze body i wytrawny, czysty smak. Przez metodę suchą, zwaną także naturalną, napar nabiera dużej słodyczy, intensywnego body a w smaku jest głęboki i pełny. Połączeniem dwóch powyższych procesów obróbki jest metoda pół-mokra (pulped-natural/honey process), dzięki której zaparzony napar jest słodki, przy średnim body i delikatnej kwasowości.
Każdy z nas ma swoje preferencje i według nich będzie szukał swojego kawowego ideału, ale jeżeli dopiero zaczynasz przygodę z alternatywnymi metodami parzenia kawy, podpowiadam, że warto wypróbować poniższe połączenia:
Zaparzacz | Pochodzenie ziarna | Stopień palenia ziarna |
Dripper Hario V60 | Afryka, Ameryka Środkowa i Południowa | palenie jasne i średnie |
Chemex | Afryka, łagodniejsze kawy z Ameryki Środkowej i Południowej | palenie jasne |
Aeropress | Afryka, Ameryka Środkowa i Południowa, Azja | palenie jasne, średnie i ciemne |
Clever Dripper | Afryka, Ameryka Środkowa i Południowa, Azja | palenie jasne i średnie |
French Press | Afryka, Ameryka Środkowa i Południowa, Azja | palenie jasne i średnie |
American Press | Afryka, Ameryka Środkowa i Południowa, Azja | palenie jasne i średnie |
Kawiarka | Afryka, Ameryka Środkowa i Południowa, Azja | palenie średnie i ciemne |
A później eksperymentuj! I baw się dobrze!:)
Mam na imię Basia: 155cm wzrostu, burza kolorowych włosów, 100% ekstrawertyzmu i niekończące się pokłady pasji, energii i pomysłów. Z kawą pracuję od 2014r. Swoje pierwsze kroki stawiałam w sieciówce, a od października 2016r zaczęłam rozwijać się kawowo jako Brisman. Od 2015r eksperymentuję na alternatywach i niesamowicie mnie to fascynuje. Uwielbiam próbować nowych kaw, odkrywać aromaty i smaki oraz dzielić się tym na moim instablogu: Koffeeina. Poza kawą interesuję się sportem (bieganie, rolki, slackline) i dietetyką. Na codzień mieszkam w Poznaniu, a jedyne czego mi brakuje, to czas – towar deficytowy 😉